Értelmező kéziszótár

B

BBM

BlackBerry Messenger

A BlackBerry saját azonnali üzenetküldő alkalmazása.

BYOD

Bring Your Own Device

Olyan IT-stratégia, mely megengedi, hogy az alkalmazottak a saját tulajdonukban lévő informatikai eszközüket (notebookot, telefont) használják a munkahelyükön, és azokról bizalmas céges adatokhoz és alkalmazásokhoz férjenek hozzá.

C

COBO

Corporate Owned, Business Only

Olyan IT-stratégia, mely céges informatikai eszközöket (notebookot, telefont) biztosít az alkalmazottaknak, és azoknak kizárólag az üzleti használatát engedélyezi a felhasználóknak.

COPE

Company Owned Personally Enabled

Olyan IT-stratégia, mely a cég tulajdonában álló informatikai eszközöket (notebookot, telefont) biztosít az alkalmazottaknak üzleti és magánhasználatra (privát e-mail, közösségi média, magánhívások). Gyakorlatilag a BYOD stratégia ellenkezője.

E, É

EMM

Enterprise Mobility Management

Vállalati mobilmenedzsment, azaz azok a folyamatok, technológiák és az azokat működtető emberek, melyek mobiltelefonok, vezeték nélküli hálózatok és más mobil IT-eszközök menedzselését végzik üzleti környezetben.

O, Ó

OTP

One-time Password

Egyszer használatos jelszó.

V

VPN

Virtual Private Network

Virtuális magánhálózat, azaz egy számítógép-hálózat (pl.: az internet) fölött kiépített másik hálózat. VPN-en keresztül a felhasználók úgy tudnak adatokat küldeni és fogadni a nyilvános hálózatra csatlakozott számítógépükön, mintha a privát hálózatra lennének csatlakozva. A VPN-t gyakran használják arra, hogy a munkatársak távolról hozzáférjenek a vállalatközpont hálózatához.